Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Općinsko vijeće Promine, s osam glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim, usvojilo je prijedlog izgleda grba i zastave Općine Promina. U srebrnome/bijelome polukružnom štitu grba nalazi se crvena prominska kapa nadvišena plavim grozdom s dva zelena lista. Zastava Općine Promina je omjera 1:2 tamno plave boje s bijelo obrubljenim grbom općine u sredini.

Prominska kapa, lokalno zvana i fes, najizrazitiji je simbol tradicije i kulturne baštine prominskog kraja. Iako se slična pokrivala za glavu u široj regiji, prominski je fes u detaljima karakterističan. Iznad njega prikazan je plavi grozd kao simbol stoljetne orijentacije generacija Prominjana na poljoprivredu, a ujedno je i simbol svih prirodnih bogatstava Promine.

Srebrna (bijela) pozadina simbol je kraškog kraja i planine Promine te duhovnog i materijalnog bogatstva vrijednih ljudi. Zastava je plave boje koja simbolizira nebo i vjeru u Božju pomoć te uzdanje u zagovor Blažene Djevice i sv. Mihovila, zaštitnika Promine. Crvena i bijela iz grba zajedno s plavim poljem zastave ujedno čine i hrvatsku trobojnicu.

Nakon usvajanja na općinskom vijeću, grb i zastava poslani su Ministarstvu uprave na odobrenje, nakon čega bi trebali postati službeni.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.