Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Srednja temperatura zraka prvog svibanjskog petodnevlja ne veseli ljubitelje topline, kao ni prognoze za ovaj tjedan, pa ni početak sljedećega. Ipak, ostatak mjeseca vjerojatno će pridonijeti da srednja mjesečna temperatura zraka na kraju u većini Hrvatske bude uglavnom oko prosječnih vrijednosti, po nekim prognozama čak i s manjim pozitivnim predznakom – najavljuje Zoran Vakula na stranicama HRT-a.

A od lipnja do studenoga…

No, trenutačno djeluju puno vjerojatnije prognoze za toplije sljedeće mjesece, od lipnja do studenoga, i to diljem Hrvatske osobito srpanj, kolovoz i rujan. Pritom ne mislim samo na uobičajeno mnogobrojne vrlo tople, pa i vruće dane u to doba godine, nego na pozitivno odstupanje, i to čak znatnije od prosjeka srednje temperature zraka – i mjesečne i sezonske. Vjerojatnost ostvarenja te prognoze za razdoblje od srpnja do rujna je za dugoročne prognoze relativno visoka – uglavnom veća od 70 posto, a zanimljivo je spomenuti kako su podjednako visoke – za peti i šesti mjesec unaprijed kao rijetko kada – i prognoze pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje mjesečne temperature zraka za listopad i studeni na Jadranu.

Prognoze ukupne mjesečne količine oborine nisu tako pouzdane, a ni postojane – pa o njima se bolje ne izjašnjavati ako nije nužno. Ne treba čuditi ako će dijelovi Hrvatske imati manjak oborine, a neki višak. Podjednaku smo situaciju ove godine već imali u siječnju i veljači, a u toplijim se mjesecima ona povećava zbog često pljuskovitih oborina, s lokalno jako različitim količinama.

I 2019. nastavlja niz…

Ukratko, za razliku od prošle godine, kada je ekstremne topline bilo u siječnju, pa nakon mnogima iznenađujuće hladnoće u veljači – opet od travnja, ove godine mjesečna odstupanja temperature u prvih 5 mjeseci djeluju ‘blaže’. No, ostvare li se prognoze za sljedeće mjesece, napose od srpnja do rujna, na Jadranu čak i do studenoga – i ove ćemo godine imati ‘ekstremno toplih’ mjeseci. Pa čak i ako slučajno izostane ekstremnost – što bi za zdravlje mnogih bilo bolje – klimatološke ocjene ‘vrlo toplo’ djeluju gotovo neprijeporne pa će i s njima srednja godišnja temperatura 2019. godine vrlo vjerojatno biti još jedna u nizu visokih kao rijetko kada prije ovog tisućljeća. Nadam se samo ne i rekordna, kakva je ponegdje bila 2018. godina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.