Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Predstava ‘Knjiga o džungli’ Teatra Baj Pomorski i poljskog Torna otvorit će 15. lipnja 59. izdanje Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, dok će 29. lipnja MDF zatvoriti Zagrebačko kazalište mladih s predstavom ‘Djevojčica koja je previše čitala’. O tome i novostima koje građane i posjetitelje Šibenika čeka tijekom 14 dana MDF-a, izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije Jakov Bilić ravnatelj šibenskog kazališta.

MDF će ove godine ugostiti izvođače iz 17 zemalja svijeta, bit će odigrano ukupno 28 predstava, djecu čeka 41 radionica, a na trgovima i ulicama pripremaju 52 programa. Ukupno gledano, kroz dva tjedna Festivala u Šibeniku, ali i drugim mjestima i općinama u županiji, odigrat će se ukupno 150 programa.

– Nadamo se da će ovaj Festival biti na kvalitetnoj razini kao što je to bio i prethodnih godinama, ali s natruhama promjena koje bi željeli uvesti do 60. jubilarnog Međunarodnog dječjeg festivala – izjavio je Bilić.

Nakon niza godina tako će MDF imati međunarodno otvaranje s kazalištem iz Poljske.

– Odlučili smo se za taj naslov jer je dobar, poznat, međunarodni i predstava je zbilja nešto što bi moglo biti prilično atraktivno. Jezična barijera neće biti problem, jer će jedan dio predstave biti na hrvatskom, a ostalo će djeca razumjeti jer će biti ‘životinjski jezik’ – riječi su Bilića.

Od ukupno 41 radionice, osam njih bit će inozemne, a Bilić se pohvalio i povećanim brojem radioničkih programa.

– Voditeljica radioničkog programa je Anita Travčić. Na radionicama smo se trudili zadovoljiti široku lepezu ukusa, ali bih izdvojio radionicu ‘Jupi beba, moj prvi MDF’ namijenjenu djeci od šest mjeseci do godine dana starosti koje će na radionici sudjelovati s mamama ili očevima. Tu je i stolarska radionica ‘Ne pilaj nego vidaj’. Novost su ove godine i online upisi na radionice, ali ćemo ostaviti mogućnost osobnog upisa u poslijepodnevnim satima – istaknuo je ravnatelj kazališta.

U Šibenik stiže i holivudska franšiza predstave ‘Madagaskar’ i to 25. lipnja.

Posljednja filmska premijera na MDF-u bila je ‘Duh u močvari’, a ove godine to će biti film ‘Moj dida je posao s Marsa’, inače jedinoj dječjeg filma objavljenog ove godine u hrvatskoj kinematografiji.

Novost je svakako i povratak večeri tradicijske kulture kada će 130 djece iz Karlovačke županije nastupiti na MDF-u i prikazati svoje tradicijsko i kulturno blago.

– S obzirom da je Matija Dedić suradnik za glazbeni program MDF-a, ove godine smo odlučili napraviti posebnu glazbenu večer na kojoj će djeca pjevati Arsenove dječje pjesme. Na ljetnoj pozornici tako će nastupiti Dječji zbor Cvrčak, Zdravo maleni i Music Talents iz Splita, a pridružit će im se i Gabi Novak i Marija Dedić – istaknuo je Bilić.

Kada je u pitanju program na trgovima i ulicama, u Šibenik u lipnju stižu umjetnici iz Francuske, Španjolske, Njemačke, Kanade i Finske, a  u Perivoju Roberta Visianija ponovno će biti naglasak na ekologiji.

– Što se natječaja za zastavice tiče, on će ove godine biti pod motom ‘Kad se male ruke slože’. Naglasak će biti na sportu, pogotovo na nogometašima i njihovim postignutim uspjesima – govori Bilić.

Što se literarnog programa tiče, i ove godine održat će se Sajam dječje knjige u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, uz popratnu radionicu i potragu za blagom.

Noćni program MDF-a također je ovogodišnja novost, čime će organizatori Festivala dati priliku i odraslima da imaju kontakt s Dječjim festivalom.

– Uvodimo i suradnju s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a radi se o tome da smo omogućili najboljoj djeci s Lidrana da dođu nekoliko dana u Šibenik i pokažu što je to školski sustav u dramskoj pedagogiji iznjedrio ove godine, čime pružamo priliku i drugoj djeci da se povežu s MDF-om – ističe Bilić.

Uspostavljena je, dodaje ravnatelj šibenskog kazališta, i suradnja s Osječkom akademijom koja od rujna ove godine otvara i odsjek za ulični teatar, a dobra vijest je i ta da će se nekoliko programa odvijati i u drugim mjestima po županiji. Na taj način će, govori Bilić, MDF izaći iz gabarita stare gradske jezgre.

U financijskom smislu, 59. MDF ove godine raspolaže s nešto skromnijim budžetom od 2,2 milijuna kuna, što je za oko 260 tisuća kuna manje nego lani.

Detaljan program, upisi na radionice i ostale informacije o MDF-u bit će objavljivane kroz sljedećih mjesec dana.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.