Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Dani otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika privukli su danas na rivu mnogobrojne mališane kojima su se vatrogasci strpljivo trudili objasniti i prezentirati ono što oni zapravo rade. Na manifestaciji su bila i dvojica pripadnika JVP-a Šibenik, Duško Milošević i Ivan Milutinović koji su osvojili Zlatnu plaketu za najpothvat u vatrogastvu jer su s pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rogoznica spasili turski brod Haksu od potonuća i tako spriječili moguću ekološku katastrofu.

– Od 1988. godine sam član JVP-a Šibenik, a od malih nogu sam član DVD-a Zaton, što je nekako i logično jer sam odrastao uz oca koji je cijeli život posvetio vatrogastvu. Malo je pretjerano zvati nas herojima jer mi u biti samo radimo svoj posao što se ponekad ne vidi i ne čuje dok ne dođe do krajnjih granica. Nagrada me i je iznenadila najviše. Bili smo u Mariji Bistrici kad smo saznali da ćemo dobiti nagrade, ali do samog najavljivanja nisam ni znao da ćemo dobiti Zlatnu plaketu. To me je dotuklo do nogu, ali srce je puno. Najviše što čovjeka može ispuniti je da mu se ljudi poklone i stisnu ruku zbog onoga što je učinio – kazao je vatrogasac Duško Milošević, inače vozač u JVP Šibenik.

Duškov kolega Ivan zavolio je vatrogasce dok je bio član DVD-a Šibenik, a u JVP-u je počeo raditi nakon Kornatske tragedije.

– Ta tragedija me dotukla jer mi je poginuo prijatelj Ivan Marinović, kojemu bih i posvetio nagradu jer sam zbog njega i zavolio sve vezano uz vatrogasce i želja mi je nastaviti tamo gdje je on stao – kazao je Ivan.

Za akciju spašavanja turskog broda Haksa kazao je da nisu ni znali u što se upuštaju.

– Takvih intervencija nemamo puno, ali kad se dogodi nešto slično imamo nekakvo osnovno znanje i na temelju toga smo krenuli u akciju. Dobili smo dojavu da brod tone i da moramo hitno na teren. Na mjesto događaja smo došli oko 5 sati, a pumpe smo ugasili oko podne. Moja procjena je bila da će brod potonuti za 40 minuta, ali uspjeli smo spasiti i brod i turizam – zaključio je Milutinović.

Gradonačelnik Burić čestitao je obojici dobitnika i najavio izgradnju novog Vatrogasnog doma u Šibeniku.

– To je samo jedan od onih novijih primjera u kojima su se šibenski vatrogasci iskazali. Nažalost, svjedoci smo što požari znače kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru, bez obzira radi li se o imovini fizičkih ili pravnih osoba. Naša JVP je dobro opremljena, ne samo tehnički, nego ima i izuzetan kadar. Oni zaslužuju novi dom koji je praktički gotova stvar – zaključio je Burić.

Mališani su se svakako dobro zabavljali i informirali o onome što zapravo znači vatrogatstvo i što znači biti vatrogasac.

– Cilj nam je kroz prezentaciju pokazati stvarne događaje koje imamo na terenu i što najbitnije, upozoriti na moguće nesreće koje se mogu dogoditi u svakom kućanstvu. Djeca obično ono što saznaju prenesu na svoje roditelje i to pokušavamo maksimalno iskoristiti. Djecu najviše zanimaju, da tako kažem, one vrlo stresne situacije koje najviše privlače pažnju. Tako im pokušavamo dočarati i objasniti upravo velike požare na otvorenim prostorima ili stambenim objektima. Zanimaju ih, dakako, sposobnosti i vještine koje stječemo kroz teorijski rad i praktični rad – objasnio je Miroslav Bilušić, zamjenik zapovjednika JVP grada Šibenika.

Ipak, dvojica dječaka koji su fascinirani onime što vatrogasci rade, zaključili su da taj posao u budućnosti ipak ne bi radili.

– Vidiš li ti di se on popeja i zamisli da padne – govori nam dječak Ivan dok pokazuje na vatrogasnu dizalicu na visini od desetak metara i dodaje kako se boji da ne bi opekao nogu dok bi razbijao vrata kuće na kojoj je požar.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.