Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Od prvog dana lipnja u Šibeniku bi trebala početi primjena novog načina obavještavanja o smrti i naplate postavljanja osmrtnica. Temeljem koncesije, koju je izdao šibenski Odjel za komunalne djelatnosti, osmrtnice će na području Šibenika, uz naplatu te usluge, postavljati obrt Noa.

Provođenjem komunalnog reda u postavljanju osmrtnica nestat će običaj po kojem su ‘šonete’ mogle biti postavljene bilo gdje po stablima i pročeljima zgrada, kao situacije u kojima bi oštećene osmrtnice još danima nakon pogreba pokojnika visile po zidovima.

– U gradskoj upravi smo dobili prijedlog koncesionara po kojem bi postavljanje osmrtnica naplaćivao 375 kuna. Provjerit ćemo Noin troškovnik koji je priložen dokumentaciji za izdavanje koncesije i tijekom sljedećeg tjedna poslati odgovor koncesionaru. U tom odgovoru navest ćemo mu i cijenu kolika mora biti jer smo mišljenja da za tu uslugu ne može postojati jedna, paušalna cijena. Ima ljudi koji žele postavljanje samo jedne ili dvije osmrtnice i nije u redu da im se naplati predloženi paušalni iznos – kazao nam je Miro Lucić, pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti.

U Šibeniku je, inače, uobičajena praksa da obitelj umrle osobe, onome tko im je postavljao osmrtnica plati desetak kuna po osmrtnici.

U suradnji s Konzervatorski odjelom u Šibeniku i šibenskim komunalcima, obrt Noa postavio je oglasne ploče na 14 lokacija na području Šibenika i one će biti isključivo i jedino mjesto na kojem će se moći javno postavljati obavijesti o smrti. Obrt Noa planira postaviti još destak oglasnih ploča za osmrtnice, a sva pogrebna poduzeća upoznat će svoje klijente, kojima tiskaju osmrtnice, s novom procedurom postavljanja na javnim mjestima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.