Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Tvrđava svetog Nikole u Šibenskom kanalu, koja je pod zaštitom UNESCO-a, u subotu otvara vrata posjetiteljima nakon prve faze uređenja, a Šibenčani će imati besplatan ulaz za vrijeme trajanja Dječjeg festivala, rečeno je danas u obilasku tvrđave kojem su nazočili župan šibensko-kninski Goran Pauk i ravnateljica Javne ustanove Priroda Anita Babačić Ajduk.

– Uvijek volimo naglasiti da je tvrđava svetog Nikole projekt procesualnog karaktera s kojim smo započeli 2011. godine kad je UN dao prvu projektnu dokumentaciju. Realizirali smo projekt šetnice, a sigurno je najveći izazov bila sama tvrđava. Plan uređenja je podijeljen u dvije faze s tim da je prva gotova. To znači da smo uredili pristanište i rampu i učinili je sigurnom za posjećivanje. Ipak, daleko smo od krajnjeg cilja, njene kompletne restauracije, da u potpunosti uredimo kopneni pristup i da izgradimo posjetiteljski centar u Minerskoj za koji smo dobili 26 milijuna kuna – kazala je Babačić Ajduk.

Za ovo ljeto UNESCO je tražio organizirano sustavno posjećivanje i to samo morskim putem, brodom koji će voziti četiri do pet puta dnevno. Posjetitelji će imati pratitelja od JU i dobit će jedan multimedijalni vodič te se Babačić Ajduk nada da će imati potpuni doživljaj UNSECO-vog spomenika.

– Postoji i web shop gdje će turisti moći kupiti ulaznicu za tvrđavu, a to je bitno jer kapacitetom broda je određen i broj posjetitelja. Svi mali privatni brodari moći će pristati u uvali Minerska koja će biti i kopnena i morska recepcija – zaključila je Babačić Ajduk.

Prvi ključan trenutak za tvrđavu sv. Nikole, kako je kazao župan Pauk, dogodio se 2013. godine kada je bilo otvaranje šetnice u kanalu svetog Ante, koji je bio jedan prvih realiziranih europskih projekata u Šibeniku.

– Drugi ključan trenutak je svakako uvrštenje tvrđave na UNESCO-vu baštinu te kao treći moment se javlja dobivanje vojarne Minerska na dugogodišnje korištenje od strane države, odnosno Ministarstva za upravljanje državnom imovinom. Protekle tri godine Županija je uglavnom vlastitim kapacitetima provela nužne građevinske radove i sanacije u koje utrošeno pet milijuna kuna od kojih je jedan milijun iz Ministarstva kulture – istaknuo je Pauk.

Posjetitelji će tako u pratnji imati turističkog vodiča koji će ih detaljno provesti kroz sve zanimljivosti tvrđave.

– Šibenik je jedan neotkriveni dragulj i kad ljudima kažete da grad s manje od 40 tisuća stanovnika ima dva UNSECO-va spomenika to je neprocjenjivo. Prva nam je godina i sezona je već u punom jeku tako da za ovu godinu možda će ići malo teže, ali ima individualaca koji pitaju i zanimaju se za posjet tvrđave, tako da će nesumnjivo svake godine biti sve posjećenija – završila je Tina Biluš, predsjednica Udruge vodiča Mihovil Šibenik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.