Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Velika opasnost od toplinskog vala prijeti danas stanovnicima kninskog područja, zbog čega je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao narančasto upozorenje, dok upozorenje na umjerenu opasnost vrijedi sve do nedjelje.

Uz Knin, umjerena opasnost vrijedit će i za stanovnike zagrebačkog, riječkog, osječkog, gospićkog, splitskog i dubrovačkog područja, stoga valja biti na oprezu i pridržavati se uputa.

– Razdoblje vrućine potrajat će još nekoliko dana, a vrhunac će biti za vikend. Od petka temperatura zraka će još malo porasti te će u nekim dijelovima zemlje na snazi biti i umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje – izvijestili su iz DHMZ-a.

Inače, toplinski val je sveprisutan meteorološki fenomen koji rezultira smrtnošću ljudi, poljoprivrednim gubicima i povećanjem brojnih rizika kao što su zdravstveni rizici, šumski požari, a među ostalim mogući su i prestanci opskrbe električnom energijom. Razdoblja su to neuobičajeno toplog i suhog ili vrućeg i vlažnog vremena koja imaju suptilni početak i prestanak, a traju najmanje dva do tri dana i imaju vidljiv utjecaj na ljudske aktivnosti.

Također, treba razlikovati toplinski val i toplinski udar. Toplinski val je vremenska pojava, a toplinski udar je posljedica te pojave na zdravlje ljudi.

Do subote će se zadržati razmjerno stabilno vrijeme, a zatim će do naših krajeva doći malo hladniji i vlažniji zrak pa će već u nedjelju na zapadu i sjeverozapadu zemlje biti mogući jači pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno i nevrijeme. Početak idućeg tjedna bit će promjenljiviji i manje vruć, posebice na kopnu. Na Jadranu, gdje će pljuskovi većinom i izostati, osvježenje će se manje osjetiti, pa će temperatura mora i dalje rasti.

Osim na toplinske valove ovih dana treba upozoriti i na vrlo visoku opasnost od UV zračenja, a preporuke za zaštitu od vrućina provjerite OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.