Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Festival klasične glazbe Musica appassionata od daans više ne postoji! Odlučilo je to Gradsko vijeće s 13 glasova za, četiri suzdržana i četiri protiv. Anton Dobra s liste Milana Bandića i HDZ-ov vijećnik Branimir Zmijanović tražili su da se vijeću obrati i Nera Gojanović koja je vodila taj festival, a naposljetku se po četvrti put sastao Odbor za društvene djelatnosti kako bi raspravio o možebitnom povlačenju točke s Dnevnog reda.

Krenimo redom…

Prvo je Dobra kazao kako ne želi da ispadne da se on želi kulturno uzdizati. Pokazao je listu od stotinu imena koji su kulturno uzdignuti, a koji su potpisali peticiju protiv gašenja festivala.

– Dajem stotine imena, imam i pisma podrške. Postavio sam stotinu pitanja na koja nisam dobio nijedan odgovor dobio. Ni Burić, ni Rakić, ni Žurić… Imam osjećaj da nešto nije u redu jer je ova točka pod velom tajne. Četiri-pet mjeseci traje ova saga, a nisam dobio nikakav konkretan odgovor. Gradonačelniče, zašto ovo sve radimo s obzirom da revizija nije pokazala nikakve malverzacije? Zašto jedinu umjetnicu ovog kalibra koju imamo ovako pokušavamo diskreditirati? Mi nemamo pjevačicu u gradu Šibeniku. Kao gradski vijećnik predlažem da ovu točku maknemo i ne prihvatimo je – kazao je Dobra te dodao kako ispada da padamo na testu kulture.

Burić ne da u svoju kuću

Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako on kao gradonačelnik podržava Jakova Bilića koji je podastro svoj program rada, a Gradsko vijeće ga je usvojilo bez primjedbe. Ne vidi nikakvog razloga da stavlja upitnike na nove poteze Jakova Bilića.

– Ne znam odakle gospodinu Dobri ideja da je cilj revizije bilo etiketiranje bilo koga jer postoje tijela koja to preispituju. Tražili smo preslik i način funkcioniranja Musice appassionate, a dobili smo šture brojke načina organizacije, broja ulaznica, posjetitelja. Odakle uopće ideja da je Musica appassionata jedina forma klasične glazbe. Klasične glazbe će biti, a cijenjene potpisnike peticije ćemo zvati da pjevaju u našem gradu – naglasio je Burić.

– Bogami ćemo mi biti oni koji pozivamo umjetnike, ali pod svojim uvjetima. Ja ne potpisujem peticiju za njihove kulturne kuće niti će oni potpisivati peticiju za organizaciju moje kuće – poručio je Burić.

Poludivljak sa Žirja tražio glas za pjevačicu

HDZ-ov Zmijanović zatražio je da se Nera Gojanović obrati Gradskom vijeću, no predsjednik gradskog parlamenta Dragan Zlatović objasnio mu je da sukladno Poslovniku Nera Gojanović može pratiti sjednicu. Podrazumijeva se da može biti u dvorani, ali ne smije raspravljati, ometati, ne smije se čak ni mobitelom koristiti.

– Imate drugu odredbu Poslovnika, a to je da na sjednici govore samo gosti sjednice, koje je pozvao predsjednik skupštine. Ne što što bi ja njoj zabranio govoriti, ako to učinimo danas, onda pravimo presedan – pojasnio je Zlatović koji je ipak dozvolio vijeću da glasa smije li se Gojanović obratiti gradskim vijećnicima.

U to se ubacio Dobra koji je pozvao vijećnike da naprave izuzetak…

– Em je žena, em je osoba na poziciji, em je prozivaju novinari, em je na sudu. Dajmo joj da se obrati… Ja sam, kako gradonačelnik zna reći, poludivljak s otoka Žirja, nisam pravnik, ali ovdje pričamo o osobi – zamolio je Dobra.

Zmijanović kontra HDZ-a

Vijećnici su, naposljetku, bili protiv toga da im se Gojanović obrati, a jedini iz HDZ-a koji je bio za je bio Branimir Zmijanović.

Iris Ukić Kotarac s Petrinine liste kazala je, pak, da je gradska Unutarnja revizija napravila krnju reviziju jer nedostaje jako puno podataka. Rikard Marenzi, također s Petrinine liste, poručio je kako nije stvar financija nego pravnog legaliteta, što je, prema njegovim riječima, krucijalna stvar.

Dignuo se i prozvani gradski revizor Tonko Kalauz pojasnivši kako je bila riječ o reviziji usuglašenosti te da je nedostajala dokumentacija.

-Unutarnja revizija vam je neovisna djelatnost koja daje preporuke za poboljšanje sustava. Festivalsko vijeće nije funkcioniralo, a revizija daje prijedloge… Hoće li gradonačelnik promijeniti način funkcioniranja, to je njegova odluka – kazao je Kalauz.

Dobri gorak okus u ustima

Antona Dobru je, pak, bilo sram jer nisu dali Neri Gojanović da govori. Bio mu je, kaže, gorak okus u ustima, a posebice nakon jučerašnjeg teksta na jednom portalu kada je proglašen seksistom.

– Živčan sam, ali i ponosan na Branu Zmijanovića. Žene ženi ne daju da govori – razočaran je bio Dobra koji je zatražio da se točka skine s Dnevnog reda. A to je zatražio i Hrastovac Nenad Samaržija Cincin. Budući da je predlagatelj bio Odbor za društvene djelatnosti, samo su oni to mogli učiniti. Morali su se ponovno sastati i odlučiti za što im je dano 15 minuta.

– Obavještavam vas da je Odbor za društvene djelatnosti po četvrti put odredio da točka ostaje na Dnevnom redu – otkrio je odluku predsjednik tog odbora Marko Plenča Mudrić.

HSS-ovac Milorad Mišković Casper na kraju je zaključio kako treba poštovati želju novog ravnatelja Jakova Bilića koji neće festival u svoju kuću.

Na kraju su vijećnici glasovali i odlučili da nakon 10 godina ukidaju festival Musica appassionata koji je vodila nekadašnja ravnateljica kazališta Nera Gojanović.

(Naslovna fotografija: Duško Jaramaz/Pixsell)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.