Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Roland Tušar, direktor GH-holdinga, u ime izvođača i Robert Podrug, direktor tvrtke Bikarac u Šibeniku su danas svečano potpisali Ugovor za projektiranje i izvođenje radova izgradnje mehaničko-biološkog postrojenja i pratećih objekata Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. Na svečanosti su, među ostalim uzvanicima, bili i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša te u ime domaćina Goran Pauk, šibensko-kninski župan i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Robert Podrug podsjetio je na silnu proceduru koja je pratila izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac još od početaka, 2006. godine.

– U ovoj, druga fazo u kojoj je i izgradnja Mehaničko-biološkog postrojenja potpisano je čak devet ugovora za raličite radove, a ovaj zadnji je i najvažniji. Dugo je sve trajalo i ako se kaže da u Hrvatskoj vlada virus žalbi, mislim da smo ga mi prvi ‘pokupili’, ali na sreću smo ga se, evo, i riješili – kazao je Podrug.

Dubravko Ponoš istaknuo je kako današnji dan ipak ne znači kraj nego početak velikog, važnog projekta.

– Nema opuštanja niti ga smije biti jer je pred nama 30 mjeseci u kojima ne smije biti slabe karike. Vjerujem da je neće ni biti jer smo u Hrvatskoj uhvatili, da tako kažem, pozitivan kurs no bez daljnje, svakodnevne edukacije građana, ovaj projekt ni ovdje ni drugdje neće biti realiziran kako treba – zaključio je direktor Fonda za zaštitu okoliša.

O značaju CGO Bikarac govorili su i šibensko-kninski župan Goran Pauk te gradonačelnik Željko Burić. Pauk je poručio da lokalne zajednice i dalje moraju intenzivno raditi na što većoj selekciji otpada na kućnom pragu kako bi što manje stiglo u MBO postrojenje zaključivši da je gospodarenje otpadom jedan od najvećih izazova današnjice.

– Upravljanje otpadom predstavlja jedan od najvećih izazova koji je pred nama. Ljudi stalno proizvode sve veće količine otpada. Turizam sa sobom donosi velike količine otpada. Otpad je po svom sastavu sve složeniji i sve opasniji. Krajnje je vrijeme da zajedničkim snagama ‘zagospodarimo’ otpadom jer uspješno gospodarenje otpadom osnovni je element suvremenog života i održivog razvoja kojem svi težimo. Sustavnim gospodarenjem otpadom jednim potezom rješavamo i gospodarski i ekonomski i ekološki problem – poručio je Pauk.

Gradonačelnik Burić izdvojio je i činjenicu da su se na području naše županije sve jedinice lokalne samouprave vrlo brzo složile oko izgradnje Regionalnog centra Bikarac.

–  Današnje društvo mora shvatiti da je sustavno gopodaranje otpadom pitanje opstanka – rekao je šibenski gradonačelnik.

Ministar Tomislav Ćorić dobro zna koliko je trajala saga o Bikaracu koji je dana jedan od dva projekta koji kreće u finalizaciju.

– Ovo je bila duga, ali lijepa predstava. Uz dva dovršena projekta, pred realizacijom su i i još dva hrvatska centra, Bikarac i Biljane Donje. Dugo se hrvatska tražila po pitanju gopodarenja otpadom, ali to je vrijeme pomalo iza nas. Potpuno se slažem da je pitanje gospodarenja otpadom, pitanje opstanka. Povećanje odvajanja nema alternativu i moramo napraviti sve da Hrvatske ostane jedna od najljepših zemalja na svijetu, a to je jedan od načina. Tom cilju doprinosimo i danas iz Šibenika – naglasio je ministar Ćorić.

Podsjetimo, CGO Bikarac sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i grad Šibenik,  a vrijedan je nešto više od 196 milijuna kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.