Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Restauratorski odjel Šibenik u prisutnosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajane Pleše, voditeljice ureda Sandre Šustić i predstavnika lokalne vlasti svečano je večeras otvoren u Mandalini.

Prostor je uređen po svim standardima struke i zahvaljujući Ministarstvu kulture stao je na svoje noge, istaknula je u svom obraćanju Tajana Pleše. Ured zapošljava troje djelatnike na neodređeno vrijeme uz dvije vanjske suradnice.

– Prostor smo dobili smo zahvaljujući Gradu Šibeniku, a na njegovom uređenju marljivo se radilo sredstvima Ministarstva kulture. Zaposlili smo odlične stručnjake koji su omogućili da radionica krene s radom, a sve to ne bi bilo moguće da nije bilo odlične suradnje s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku. Mi smo jedno tijelo i jedni bez drugih ne možemo – istaknula je Pleše.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić istaknuo je da su rijetki projekti u kojima Šibenik nije uspio, a jedan od njih je premještanje redakcije HRT-a u prostor u Mandalini u kojem restauratorska radionica.

– Rijetko koja sredina može se pohvaliti da je u jednoj godini ponudila tvrđavu sv. Nikole i otvaranje katedralnog muzeja Civitas sacra, a kao krema na sve to otvaranje je ove radionice. Šibenik je ponosan grad s toliko kulturnog dobra na malom prostoru, a cilj je ostvariti mogućnosti da što više mladih ljudi svoju znanstvenu karijeru mogu ostvariti u Šibenik – kazao je gradonačelnik Burić.

Teško je naći grad u Hrvatskoj koji je napravio preokret u razvoju na način na koji je to napravio Šibenik valorizirajući svoju kulturnu baštinu, naglasila je ministrica Obuljen Koržinek.

– Jedini je to hrvatski grad s dva dobra na UNESCO-vom popisu kulturne baštine i otvaranjem ove radionice željeli smo dati podršku gradu i svima koji rade na poslovima očuvanja kulturne baštine, vama koji ste prepoznali ogromne potencijale koje Šibenik i ova županija imaju. Aktualna vlast donijela je nove zakone vezane za očuvanje kulture s ciljem da sve razvojne potencijale osuvremeni i stvori pretpostavke da u narednoj financijskoj perspektivi još ambicioznije iskoristi sredstva koja su na raspolaganju za obnavljanje baštine – istaknula je u svom govoru.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.