Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Slavna 113. šibenska brigada u srijedu, 19. lipnja, obilježit će 28 obljetnicu svog osnutka prigodnim programom. Prvo će u 9.30 sati biti polaganje vijenaca poginulim, nestalim i umrlim braniteljima na Baldekinu, potom u 10.30 sati misa u kapelici bivše vojarne Bribirski knezovi, a u 11.30 sati domjenak u restoranu Katoličke škole. Poručili su to na današnjem predstavljanju programa Tonči Mrša, potpredsjednik šibenske Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, te Dragan Rak, predsjednik šibenske HVIDR-e.

– Kao i svake godine u ovo doba, nalazimo se na organizaciji proslave 113. brigade, naše uzdanice i dike. Jer smo svi tu bili angažirani, netko na ovakav, netko na onakav način i dali smo obol stvaranju Hrvatske u tom razdoblju. I ove godine organiziramo proslavu u čast poginulima i ranjenima, a i onima kojima su živi, kojih je danas sve manje i manje – kazao je Mrša.

Rak je podsjetio na vojni put brigade od formiranja do završetka Domovinskog rata. Prvi gardisti su, dakle, u brigadu stigli iz policije 28. lipnja 1991. godine kada je odrađena popuna brigade ljudstvom i naoružanjem, naročito kad su pale vojarne.

– To je diglo veliki moral ljudima i omasovilo brigade. Prvi izlazak vojnika iz centara za obuku je bio 28. srpnja u akciji Rašeljka na području Stankovaca, Bile Vlake, Vukšića,… Tada su prvi put ljudi osjetili što znači vatreno djelovanje – istaknuo je Rak.

U osmom mjesecu ’91. godine postrojba je krenula u skradinsko zaleđe, poslije dolazi poznati Rujanski rat, a počele su i prve žrtve. Neprijateljska akcija da se Hrvatska presječe na dva dijela dolaskom na Šibenski most djelomično je uspjela, ali nakon teških šest dana obrane grada i akcije 23. rujna ’91. neprijatelj je odbačen na Čistu Veliku.

– Brigada 1992. godine već s akcijom kod Nos Kalika postaje respektabilna sila, obranili smo Stolove na Južnom bojištu, a počinje biti i ročna brigada. Uskoro slavimo i akciju na Miljevcima 21. lipnja, a već ’93. se učestvuje u akciji Maslenica, poslije na Dubrovačkom ratištu, pa Ljeto ’95, Oluja i Maestral. Ovo je sve u kratkim crtama iako je teško par ratnih godina ispričati u kratkom vremenu – naglasio je Rak.

U ratnim djelovanjima poginulo je 66 pripadnika brigade, a sve skupa je kroz brigadu prošlo osam tisuća ljudi, što profesionalaca, što pričuvnih vojnika. Ukupno je kroz brigadu prošlo 18 tisuća ročnih vojnika u 33 naraštaja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.