Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

‘U zraku se osjeća miris fekalija. Turist, jedini kojeg smo zatekli u subotu na Prosici, ispričao nam je da je smrad prije nekoliko dana bio još i gori’. Govori to za Šibenski portal Šibenčanka kojoj je Prosika omiljeno mjesto za kupanje, stoga sumnja da se opet ponavlja priča od prije dvije godine kada je Pirovčanin praznio septičke jame direktno u more. Daje joj to naslutiti onaj isti, već dobro poznati nesnošljivi smrad…

– Dobro mi je poznat miris koji se osjeti prilikom pražnjenja septičkih jama, a isti taj smrad sada se osjeća na Prosici. Nisam podnosila nikakvu prijavu, ali sam odmah posumnjala u nelegalno pražnjenje cisterni. Tamo se inače kupa dosta ljudi, a u subotu kad sam bila nije bilo nikoga. Ovo je nedopustivo, svi mi živimo na neki način od turizma, a naš turizam temelji se na čistoj prirodi. Ako ćemo je zagaditi, čeka nas katastrofa – govori Šibenčanka čiji su podaci poznati redakciji.

Sve to događa se u neposrednoj blizini Parka prirode Vransko jezero, zbog čega smo ih kontaktirali kako bi doznali jesu li upoznati s tim slučajem.

– Park je upoznat s tim još od prije dvije godine kada je bio pojačan nadzor na tom dijelu parka, međutim postoji velika šansa da se ne radi o fekalijama, nego o razgradnji organskih tvari u podvodnim spiljama, zbog čega smrdi na sumpor – govori Dario Rogić, glavni čuvar PP Vransko jezero.

Mjere predostrožnosti ipak su poduzeli, pa su uzorak mora s Prosike prije nekoliko dana poslali na analizu u Zagreb kako bi otkrili o čemu je konkretno riječ.

– Kroz kratko vrijeme trebali bi znati je li to prirodna pojava koja nastaje u podvodnim spiljama koje povezuju jezero i more, a znamo da je na području Prosike taj kanal najkraći, ili je riječ o čovjekovu utjecaju. Ipak naglašavam da postoji velika šansa da se radi o prirodnoj pojavi, s obzirom da je sada vodostaj nizak – govori Rogić.

Ipak, naša sugovornica iz Šibenika uvjerena je kako je riječ o ljudskom utjecaju, a ne prirodnoj pojavi. Pita se kako je moguće da Općina Tisno naplaćuje kazne, snima i objavljuje snimke građana koji ostavljaju otpad gdje mu nije mjesto, a istovremeno ne kažnjava one koji prazne septičke jame u more i time čine neusporedivo veću štetu za more, okoliš i turizam.

– Kako je moguće da u samoj turističkoj sezoni pojedinci prazne septičke jame u more i prolaze nekažnjeno? Zašto se ne nadziru firme koje obavljaju pražnjenje septičkih jama, s obzirom na prošla iskustva? Smrad zraka i mora identičan je onome od prije dvije godine kada je utvrđeno da se kamioni koji čiste septičke jame i fekalije, nakon toga prazne na Prosici u neposrednoj blizini Parka prirode Vransko jezero, o čemu su tada izvještavali mediji – istaknula je Šibenčanka.

Općina Tisno, kazao nam je načelnik Ivan Klarin, nije upoznata s tim problemom i dosada nitko nije službeno prijavio sumnjive radnje na Prosici.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.