Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Misom u katedrali svetog Jakova i procesijom kroz grad, šibenski vjernici proslavili su blagdan Tijelova. Šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je misu u koncelebraciji s ostalim svećenicima iz biskupije.

– Sveti Pavao nas podsjeća na čin posljednje večere koju je Isus slavio uoči svoje muke s apostolima. Blagoslovljen kruh, blagoslovljena čaša koji će poprimiti posve novo značenje tijela i krvi Kristove u novom savezu ljubavi koji Bog sklapa s čovjekom po žrtvi svoga sina jedinorođenca – istaknuo je biskup Rogić.

Kako je istaknuo, misa čuva trajnost Božje ljubavi i daruje milost svakome tko s vjerom pristupa tom otajstvu.

– Smrt se Gospodnja naviješta i iščekuje njegov ponovni dolazak. Živi se spomen, živi se susret, osjeća blizina i iščekuje dolazak uskrslog Gospodina u punini objave i susreta licem u lice. Koliko nas ta tajna nadilazi i koliko je neiscrpna svjedoči Isusovo čudo umnažanja kruha i riba. Veliko mnoštvo je nahranjeno. Od ono malo što su imali Sin Božji čini dostatnim svima. I još je itekako preteklo. Slika je to neizmjerne Božje milosti i bezuvjetne ljubavi koju nam Bog nudi. Učinjeno čudo umnažanja kruha ne prestaje Isus činiti po crkvama, na oltarima gdje se prikazuju svete misne žrtve. Umnoženi kruh postaje kruh živi, kruh životvorni koji je jedini kadar utažiti čovjekovu glad za istinskim životom. Isus postaje kruh života – riječi su biskupa.

Svetkovina Tijelova, koju katolici slave četvrtkom na dan ustanove euharistije, ponovno vraća u dvoranu posljednje večere.

– Postajemo Isusovi sustolnici. Imamo priliku kao Ivan nasloniti glavu ne njegov grudi. Dati da i nama ‘opere noge’, da nas očisti od grijeha, da nas uputi pravim putem, da nas ohrabri svojim uskrslim pozdravom ‘Mir vama’! Da nam kao apostolu Tomi kaže: Ne budi nevjeran nego vjeran! Da nas pošalje kao apostole živjeti i naviještati radosnu vijest – kazao je između ostalog šibenski biskup Rogić u homiliji.

Nakon mise uslijedila je svečana tijelovska procesija sa postajama na katedralnom trgu i kod crkve svetog Krševana. Misno slavlje i procesiju uveličao je Mješoviti katedralni zbor i zbor župe Gospe van grada pod ravnanjem Jelene Mikulandre.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.