Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Milanu u suradnji s Gradom Šibenikom i Gradom Milanom, povodom Dana državnosti Republike Hrvatske jučer, upriličio je bogat kulturno-umjetnički program u Milanu posvećen u cijelosti gradu Šibeniku, jednom od rijetkih gradova u svijetu s dva spomenika na popisu UNESCO-ve kulturne baštine. Središnja svečanost u čast Šibeniku i Hrvatskoj održana je u počasnoj dvorani Milanskog trijenala, gdje je u tijeku XXII. Međunarodna izložba država sudionika iz cijeloga svijeta.

Grad Šibenik predstavio se programom pod nazivom ‘Grad je pozornica’ u sklopu kojeg je prikazan audio vizualni materijal, eno-gastronomsku ponudu šibenskog kraja dočarao je chef Rudolf Štefan i restoran Pelegrini, dok je glazbeni dio večeri upotpunila klapa ‘Šibenski pivači’.

– Zaslužujemo imati reprezentativan prostor i budući da sam i Milanez i Šibenčanin, smatram da bolje nije moglo ispasti. Velika zasluga ide u našem konzulu u Milanu koji je radio pet godina na povezivanju dviju država, a pogotovo grada Milana s hrvatskim gradovima. Taman smo uletjeli za vrijeme održavanja internacionalnog trijenala koji traje već mjesec dana, a prostor je praktički bukiran u vrijeme ljetnog solsticija tako da smo imali dosta sreće da smo došli do njega – kazao je Davor Popović šibenski arhitekt u Milanu, koji je jedan od najzaslužnijih za prezentaciju Šibenika u prestižnom prostoru Triennala di Milano.

Inače, Milanezi su najznatiželjniji od svih Talijana i jako dobro poznaju Šibenik, smatra Popović, i dodaje, kako je, po njegovom mišljenju odrađen jako dobar posao u Italiji.

– Film koji je prikazan i koji će nam služiti godinama za pomocju grada je više nego uspješan, uostalom, imao je odlične recenzije od strane umjetnika koji se bave filmom i mislim da smo baš na pravi način pristupili cjelokupnoj prezentaciji šibenika u Milanu – zaključio je Popović.

U Milanu ima još Šibenčana s talijanskom adresom, a jedna od njih je i Irena Kokić, koja živi u Italiji već 23 godine.

– Puno mi znači da Šibenik i Dalmacija budu predstavljeni u Italiji malo bolje i da Talijani znaju da ne postoje samo plaže i more nego i ostale znamenitosti. Smatram da Milanezi ne znaju previse o Šibeniku i s prezentacijom su dobili nove informacije o gradu. Po mome mišljenju Šibenik je uspješno predstavljen u vidu kulture, znamenitosti, kuhinje i drago mi je da sam bila tu. Malo mi se probudila nostalgija iako dva puta godišnje otiđem kući u Šibenik – kazala je Kokić.

Nazočne je pozdravila generalna konzulica Republike Hrvatske u Milanu, Iva Pavić, koja je naglsila da joj velika čast biti pristuna na obilježavanju 28 godina domovine i to na pozornici grada Šibenika.

– Republika Hrvatska predstavlja se Milanu, talijanskoj metropoli u kojoj  se povijesno nasljeđe skladno prožima s najsuvremenijim svjetskim dostignućima, kroz ljepotu grada Šibenika, grada iznimne prirodne ljepote koji je istinski svjedok bogatih kulturnih odnosa između Hrvatske i Italije, s ciljem da se nastavi dijalog između dviju obala Jadranskog mora, koje stoljećima spaja talijanski i hrvatski narod i koje nam i  danas nudi, u europskom ruhu, mogućnost gospodarskog, kulturnog i društvenog razvoja – kazala je Pavić.

Oduševljenje nije krio ni šibenski gradonačelnik, Željko Burić, istaknuvši kako je to velika večer u Lombardiji, lokomotivi sjeverne Italije, ne samo za Šibenik već i za čitavu Hrvatsku.

– Nevjerojatno je koliko puno mi moramo raditi, jer nemojmo misliti da oni znaju o Hrvatskoj i Šibeniku. Taj dio ima ogromne mogućnosti i razine suradnje su nevjerojatne. Mnogo je dodirnih točaka između Venecije, Genoe i Šibenika, odnosno zbivanja na takozvanom istočnom Jadranu. Mi ponosno ističemo da smo najstariji samorodno hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana i da su kulturne poveznice nevjerojatne. Sama činjenica da tvrđava svetog Nikole kao druga UNESCO-va markica, na što smo jako ponosni, ima svoje ishodište u Ministarstvu kulture Republike Italije jer smo to zaslužili kao dio jedinstvenog fortifikacijskog sustava republike Venecije dovoljno govori o našoj suradnji – završio je Burić.

Film kojim je Šibenik prezentiran možete pogledati OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.