Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Ako su vaši kućni ljubimci zdravi i putovanje im ne predstavlja nepotreban napor, a tamo kamo idete su dobrodošli, pitanje prijevoza jedno je od važnijih elemenata planiranja puta, javlja RTL.

Što sve morate imati na umu kada planirate putovanje s kućnim ljubimcem?

Ako imate svoj automobil, tada sami određujete pravila. U suprotnom, stvari baš nisu tako jednostavne jer različiti prijevoznici u Hrvatskoj imaju različita pravila kad je riječ o prijevozu životinja, a u praksi nerijetko ispadne i da se radi – o nemogućoj misiji.

Podsjetimo, kad je riječ o psima vodičima, rehabilitacijskim/terapijskim psima, oni mogu ulaziti u sva sredstva javnog prijevoza i u sve javne objekte. Nažalost, i dalje smo često svjedoci nerazumijevanja i ignoriranja potreba njihovih korisnika i korisnica.

No, bilo bi dobro, na što su u više navrata upozoravali i iz udruge Prijatelji životinja, da se pravila ujednače za sve i da budu liberalna i logična te da svi prijevoznici dopuštaju prijevoz pod jasno određenim uvjetima.

Sve što trebate ponijeti sa sobom na putovanje sa psom

Dotad, s obzirom na sezonu godišnjih odmora pred nama, provjerili smo kakvo je stanje kad je riječ o prijevozu kućnih ljubimaca autobusom, brodom, željeznicom i avionom.

Pritom, imajući na umu dosadašnja iskustva vlasnika ljubimaca, svakako je dobro tijekom planiranja puta kontaktirati prijevoznika i raspitati se o detaljima vezanima uz putovanje s ljubimcem te na vrijeme poduzeti odgovarajuće korake.

Arriva (Autotrans Rijeka, AP Požega, Panturist)

Kućni ljubimci mogu putovati autobusom sukladno Zakonu o korištenju psa pomagača. U slučaju Autotransa i AP Požega, od životinja se na prijevoz mogu primiti isključivo specijalno dresirani psi pomagači i terapijski psi u pratnji putnika.

Kad je riječ o Panturistu, u autobusu se ne smiju prevoziti životinje osim onih manjih za čiji je prijevoz prijevoznik dao posebnu suglasnost te pasa pomagača i terapijskih pasa.

AP Varaždin

U autobusu se ne smiju prevoziti životinje, osim pasa vodiča za slijepe osobe i manje životinje za čiji je prijevoz prijevoznik izdao suglasnost.

Životinje za koje se prijevoznik suglasio da se prevoze, tijekom prijevoza moraju biti smještene u odgovarajućim transportnim krletkama, košarama, kutijama, kavezima i slično čime se sprječava ometanje, odnosno nanošenje štete putnicima, stvarima i unutrašnjosti autobusa.

Za prijevoz životinja, osim pasa vodiča slijepih osoba, naplaćuje se usluga prijevoza u visini pune vozne karte na prijevoznoj relaciji.

Autotransport Šibenik

Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca i to: psa visine grebena do 30 cm, mačke i pitomih malih životinja koje moraju biti smještene u ručnim transportnim kutijama.

Spomenuti kućni ljubimci smještaju se u prtljažni prostor autobusa u adekvatnoj kutiji ili kavezu te se na taj način prevoze na odgovornost putnika.

Putnik može predati na prijevoz jednog kućnog ljubimca i za to će morati platiti sedam kuna za prtljažnu kartu.

Rehabilitacijski psi, terapijski psi i psi vodiči prevoze se izvan kutije, mogu se prevoziti i bez brnjice, ali pri prijevozu ne smiju biti smješteni neposredno uz djecu. Moraju imati službenu ormu i za njih se ne naplaćuje vozna karta bez obzira na smjer i dužinu puta.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.