Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Sve sjedalice u gledalištu bile su zauzete čitav sat prije početka jedinog festivala u Hrvatskoj koji uprizoruje svadbene običaje. Ne bez razloga. Uz domaćine KUD ‘Bezdan’, raskoš svadbenih nošnji, pjesama, plesova i navada predstavljali su KUD ‘Moslavec’ iz Volodora i KUD ‘Luzarica’ iz Pridrage, piše Rudinapress.

Pirovčani su, za ne faliti, još jednom briljirali svojim glazbenim i plesnim igrokazom ‘Oj divojko diži se iz dvora’, po kojem je festival i nazvan. Voloderci su imali točku imena ‘Skidanje vijenca i stavljanje poculic’, a ‘Luzarica’ iz Pridrage jednostavno ‘Svadbeni običaj pridraškog kraja’.  U pauzi izvan natjecateljskog dijela nastupila je dječja skupina Folklornog ansambla ‘Lisinski’ iz Vinkovaca. Mališani su se predstavili dječjim igrama i plesovima pod naslovom ‘Kolo, kolo ćuć’.

Prosudbeno povjerenstvo – magistar glazbe i etnomuzikolog Željko Dretvić, etnomuzikolog Jordanko Miloš, voditelj Državne smotre folklora ‘Vinkovačke jeseni’ Danijel Šota te etnolog i dizajner Goran Jeličić – nije imalo lak zadatak. No, moralo se odlučiti – 1. mjesto  osvojila je ‘Luzarica’, 2. ‘Bezdan’ i 3. mjesto ‘Moslavec’.

Nagrada za najbolje mladence drugu godinu za redom pripala je ‘Bezdanu’. Lanjsku mladenku, Betinku Hicelu Tomas sinoć je zamijenila Pirovka Edita Čubrić, dok je u ulozi  mladoga još jednom zasjao Jurica Jure Meić.

(FOTO: Rudinapress)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.