Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Sedmi festival Hrvatskog otočnog proizvoda otvoren je jučer na istom mjestu gdje je sve prije sedam godina i započelo, u Prvić Šepurini. Od tada dosta toga je naučeno o samom projektu HOP-a. Višestruko se povećao broj dobivenih oznaka proizvoda, proizvođača je sve više, konkurencija je veća, a samim time i kvaliteta proizvoda, javlja infovodice.

Na festivalu izlaže jedanaest proizvođača s područja naše, a i susjednih županija. Sve je započelo radionicom filcanja vunenog cvijeta koja je privukla velik broj zainteresiranih. U kulturnom programu nastupili su Klapa Bonaca, šepurinski pjesnici, održala se modna revija tradicionalnih nošnji, igrokaz udruge ‘Zlatna ribica’ te je prikazana projekcija dokumentarnog filma o Prvić Šepurini.

Festival koji se održava u organizaciji Šibensko-kninske županije i suorganizaciji Grada Vodica, TZ Šibensko kninske, TZ Vodice te Udruge poslovni klaster hrvatski otočni proizvod uveličali su mnogobrojni uvaženi gosti, a neki od njih su i domaćini.

– Iskazujem svoju iznimnu radost što je biserni otok Prvić, odnosno Prvić Šepurina domaćin ovom festivalu koji ima prodajno izložbeni karakter, a uz njega odvija se i u bogat kulturno zabavni program. Sam festival okuplja veliki broj otočnih proizvođača s ciljem doprinosa razvoju proizvodnje te očuvanju tradicije i zato Grad Vodice posebice podržava ovaj festival – rekla je na otvaranju gradonačelnica Vodica Nelka Tomić

Uz gradonačelnicu Nelku Tomić otvorenju su prisustvovali, župan Goran Pauk, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Milivoj Bratinčević, voditeljica udruge poslovni klaster Hrvatski otočni proizvod Julija Radović Longin, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, županijski pročelnici, predsjednici MO te direktore Turističkih zajednica.

– Ovo je manifestacija koja na jedan određeni način nastoji dati naglasak proizvodnom dijelu žitelja naših otoka, koji stvarajući ove kvalitetne proizvode ostvaraju višestruke učinke, gospodarske i demografske. Kada smo organizirali 1. Festival HOP-a na ovom mjestu, u Šibensko-kninskoj županiji imali smo samo dva proizvođača HOP-a s naših otoka, danas imamo 20 proizvođača i 81 proizvod – rekao je župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk na otvorenju festivala.

Danas, na drugi dan festivala, s početkom u 9.30 sati bit će održana mirisna radionica – OPG ‘Mario Šmit’ i radionica izrade šibenske kape – Obrt ‘Lipa’ s početkom u 10.30 sati. U 11.30 sati predviđen je posjet Memorijalnom centru Faust Vrančić, a u 12.30 započeti će turnir u balotama.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.