Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Građani Šibenika u Donjem polju, odnosno naselju Tarići, nisu zadovoljni aktualnim sustavom prikupljanja i odvoza komunalnog i korisnog otpada te traže žurne izmjene. Korisni otpad uredno odvajaju, ali ih iz Zelenog grada trećeg petka u mjesecu zaborave pa moraju intervenirati telefonskim pozivima, a događalo se da im ni komunalni otpad ne dođu pokupiti u za to određeni dan u tjednu.

– Problema imamo i sa korisnim i ovim drugim kućnim otpadom. Od kad su nam podijelili kante i vrećice ne dolaze redovito. Ima ovdje dosta starijih građana koji ni sada ne znaju kako sve to funkcionira i na koji način moraju odvajati otpad. Općenito, nisu dovoljno dobro informirali građane. Boli me što Novica Ljubičić pljuca samo po građanima, a ne vidi svoje greške – priča nam Maja Tare iz Donjeg polja.

Komunalni otpad na području Donjeg polja prikuplja se srijedom, ali iz Zelenog grada, tvrdi nam Maja Tare, znaju ih i preskočiti.

– Više puta smo mi u srijedu ujutro uredno iznijeli kante, ali ih nitko nije došao isprazniti. Možete samo zamisliti kad kako je to kad vam puna kanta smeća na ovoj vrućini još tjedan dana ostane kraj kuće. Evo baš u prošlu srijedu nisu došli pa sam zvala u Zeleni grad i prvo mi je službenica rekla da su bili u Tarićima. Kada sam joj rekla da gledam u punu kantu na ulici promijenila je priču i rekla mi kako su se nešto vozači posvađali pa nam nisu pokupili smeće. Mi jesmo na selu, ali smo i građani Šibenika pa očekujemo malo ozbiljnosti od te gradske tvrtke kojoj uredno plaćamo sve račune – kaže Tare.

Priča nam Maja Tare i kako u petak, 21. lipnja, dakle treći u mjesecu, nitko nije došao po žute i plave vrećice koje su mještani iznijeli pred kuće.

– Isti dan poslijepodne nazvala sam Zeleni grad i službenica pita mene znam li ja koji je dan. Kad se i sama uvjerila da nije četvrtak, nego petak, shvatila je da sam u pravu. Nakon mog poziva korisni otpad su nam odvezli u subotu. Za moje kućanstvo odvoz korisnog otpada samo jednom mjesečno je premalo. Vrećice mi se vuku po kući i dvorištu i vrlo su nezgodne za prikupljanje otpada. I odvoz komunalnog otpada u ljetno vrijeme jednom tjedno je premalo. Trebalo bi češće – poručuje Maja Tare iz Donjeg polja.

U Zelenom gradu svjesni su da su i njihove greške ili propusti mogući pa mole građane da im sve takve situacije dojave kako bi mogli pravovremeno reagirati. I sami su se ovih dana uvjerili da velik dio građana savjesno odvaja otpad pa u planiranom jednom danu, primjerice, ne stignu pokupiti sav korisni otpad na Brodarici, a to im onda poremeti i sve druge rokove.

– Od 1. srpnja planiramo dodatno pojačati ritam odvoza komunalnog i korisnog otpada i upravo ovih dana slažemo raspored koji moramo uskladiti s našim tehničkim i kadrovskim mogućnostima. Zbog neočekivano velikih količina korisnog otpada uvodimo nove smjene i pripremamo novi raspored odvoza. Sigurno će se i s područja Donjeg polja komunalni otpad od početka srpnja odvoziti dva puta tjedno, ali u ovom trenutku ne mogu još reći hoće li to biti neki novi jutarnji ili poslijepodnevni termin. Do utorka će sve to biti poznato i o tomu ćemo obavijestiti javnost – najavljuje Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada.

Što se tiče žutih i plavih vrećica za odlaganje korisnog otpada, one su samo privremeno rješenje koje je Zeleni grad uveo zbog kašnjenja države, odnosno Fonda za zaštitu okoliša.

– Slažem se da su vrećice nespretno rješenje za otpad koji građani prikupljaju mjesec dana do odvoza. Fond nam još nije dostavio kante za korisni otpad što je njihova obveza. Grad Šibenik prijavio je potrebu za 10 tisuća plavih i žutih kanta koje bismo građanima besplatno podijelili, ali od Fonda ih očekujemo tijekom ove godine. Suludo bi bilo da mi sada kupujemo takve kante za građane, kada postoji obaveza Fonda da nam ih besplatno dostavi – kaže Ljubičić.

Za razliku od građana u Donjem polju, koji se trude odvajati otpad i žele učinkovitiji sustav prikupljanja i odvoza, u Zelenom gradu muku muče s onima koji još nisu dosegli tu razinu odgovornosti prema okolišu pa, izbjegavajući sustav, stvaraju nove divlje deponije.

– Sada nam se stvorio deponiji na Morinjskom mostu, gdje u dogovoru s Hrvatskim cestama imamo kontejner na odmorištu. Taj kontejner postavljen je kako bi turisti koji tamo stanu i predahnu mogli baciti otpatke, a dogodilo se to da tamo drugi građani dovoze svoje smeće i u trenutku napune kontejner i sve oko njega. U dogovoru smo s Hrvatskim cestama oko nekog novog rješenja za takve lokacije – priča nam Ljubičić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.