Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Sedmi festival Hrvatskog otočnog proizvoda u Šibensko-kninskoj županiji održan je 22. i 23. lipnja na otoku Prviću. Na festivalu je svoje proizvode i proizvodne linije izložilo 11 izlagača sa otoka Prvića, Pašmana, Ugljana, Dugog otoka, Hvara, Cresa i Pelješca. Riječ je o prehrambenim proizvodima, uljima, rakijama, likerima ali i kozmetičkim, odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.

U svom prigodnom obraćanju okupljenima na svečanosti otvorenja, župan Goran Pauk prisjetio se kako smo na prvom festivalu HOP-a imali samo dva proizvođača HOP-a sa naših otoka, a danas ih je dvadeset. Trenutno imamo 81 proizvod i proizvodnu liniju sa oznakom HOP.

– Želim vam svima što bolji plasman na tržište i još mnogo godina uspješnog rada u kojem će vas, kao i uvijek, podupirati Šibensko-kninska županija. Ponosan sam na naše otoke, ljude s naših otoka, koje veličinom i brojnošću stanovništva ne mogu konkurirati Braču, Hvaru, Korčuli…., ali su pokazali da kvalitetom i kvantitetom ovih jedinstvenih proizvoda mogu – kazao je župan Goran Pauk na svečanom otvorenju festivala.

Prigodnim riječima posjetitelje i izlagače pozdravila je gradonačelnica Vodica Nelka Tomić koja je izrazila zadovoljstvo što je otok Prvić ponovo domaćin festivala kao i prije sedam godina, te je istaknula važnost otočnih proizvođača za očuvanje tradicije i tradicijske proizvodnje.  Ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU izlagače i posjetitelje pozdravio je Milivoj Bratinčević, voditelj Službe za pripremu i provedbu natječaja i projekata sufinanciranih iz fondova i instrumenata europske unije za održivi razvoj otoka.

Uz festival je održan i bogati kulturno zabavni program u kojem su sudjelovali Klapa Bonaca i šepurinski pjesnici. Održana je modna revija tradicionalnih nošnji te izveden igrokaz udruge ‘Zlatna ribica’, a prikazan je i dokumentarni film o Prvić Šepurini.

Na dvodnevnom festivalu održane su i zanimljive radionice, radionica filcanja vunenog cvijeta, priprema slanih srdela na tradicionalan način, mirisna radionica i radionica izrade šibenske kape.

Drugog dana festivala organiziran je posjet Memorijalnom centru Faust Vrančić, a održan je  turnir u balotama.

Projekt HOP je pokrenut 2007. godine, a ukupno je do sada oznaku ‘Hrvatski otočni proizvod’ dobilo 297 proizvođača za 971 proizvoda i proizvodnih linija. U 2019. godini osam proizvođača iz Šibensko-kninske županije dobilo je oznaku HOP za 16 novih proizvoda i proizvodnih linija od kojih troje proizvođača prvi put dobivaju tu prestižnu oznaku.

Festival je održan u organizaciji Šibensko-kninske županije i suorganizaciji Grada Vodica, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice Grada Vodica i Udruge poslovni klaster ‘Hrvatski otočni proizvod’ s ciljem poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku ‘Hrvatski otočni proizvod’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.